Czy wiesz, że dla ponad jednej trzeciej podróżników na całym świecie turystyka gastronomiczna jest motywem podróży? Prawda jest taka, że gastronomia jest jednym z istotnych składników kultury każdego narodu, przejawem kultury, który ujawnia tradycje, zwyczaje i style życia dostosowane do różnych klimatów i przestrzeni. Jedzenie tego, co jest typowe dla miejsca, które odwiedzasz, nauczy Cię znacznie więcej niż się wydaje. W tym artykule wyjaśniamy, czym jest turystyka gastronomiczna.
Turystyka gastronomiczna: definicja
Czym jest turystyka gastronomiczna? Z pewnością nie raz zadawaliście sobie to pytanie. Postaramy się przedstawić szeroki przegląd tego, czym jest turystyka gastronomiczna, łącznie z definicją, choć możemy powiedzieć, że definicji jest tyle, ile typów podróżników.
Najogólniej można powiedzieć, że turystyka gastronomiczna to ta forma turystyki, która opowiada się za odkrywaniem lokalnych kultur w oparciu o aspekt kulinarny. Podróżnik nasiąka lokalną kulturą poprzez gastronomię, a głównym celem jego wyjazdu jest odkrycie, co jedzą miejscowi w odwiedzanych przez niego miejscach. Jeśli spędzasz wakacje nad Bałtykiem, oto lista dań, które warto spróbować: https://jastrzebia24.pl/co-zjesc-nad-polskim-morzem-najpopularniejsze-dania
Ale na tym nie koniec – oprócz rozkoszowania się lokalną gastronomią, można zapuścić się dalej w tutejszy świat gastronomiczny. Na przykład możesz odkryć rzemieślniczą sztukę połowu, którą dana wioska wykorzystuje do połowu ryb lub owoców morza, które są częścią jej tradycji kulinarnej. Albo dowiedzieć się o konkretnej uprawie, hodowli zwierząt w okolicy… lub jakiejkolwiek innej działalności gospodarczej związanej z gastronomią. Odkryjesz cały ekosystem o wielkim znaczeniu!
Przyjrzyjmy się kilku ikonicznym przykładom na całym świecie. Istnieje wiele miejsc, które są identyfikowane z rodzajami żywności lub tradycyjnymi potrawami, które przyciągają tysiące turystów każdego roku. Są to jednak może nieco oczywiste cele gastronomiczne, takie jak podróżowanie do Stanów Zjednoczonych w celu spróbowania ich hamburgerów, wyjazd do Szwajcarii i powrót do domu obładowany czekoladą lub podróż do Rzymu w celu spróbowania wszystkich rodzajów makaronów.
Jeśli chcesz uprawiać zrównoważony rodzaj turystyki gastronomicznej, musisz trzymać się z dala od turystycznych miejsc. Jeśli lubisz makaron lub pizzę, na pewno znajdziesz więcej ciekawych rzeczy w sycylijskiej wiosce niż w zatłoczonym Rzymie. Tradycje często nie są ukryte w dużych miastach.